Artikel in de stentor van 22 februari 2010                                                        back

glas-objecten van Jan Warnaar versiert de Keukenhof

Een heel gepuzzel, voordat het allemaal kant en klaar is", zegt Jan Warnaar als hij door zijn atelier loopt. Hij is aan het uitzoeken hoe hij twaalf glazen kunstwerken het best kan presenteren in de Keukenhof.

"Vorig jaar hield ik voor het eerst een buitenexpositie," vertelt Warnaar . "Ik had nog nooit buiten geëxposeerd. Het was in De Pol in Steenwijkerland. Iemand van de kunstcommissie van de Keukenhof heeft mijn werk daar gezien. Ze heeft me gevraagd of ik dit jaar in de Keukenhof twee dingen wil exposeren. Nu moet ik zoeken hoe ik mijn glas het best buiten kan presenteren."

Jan Warnaar maakt kleurig glaswerk, dat hij smelt in de oven. 'Fusing' heet dat proces, een engels woord voor 'samensmelten'. Op vensterglasplaten strooit hij gekleurd glaspoeder, waarna het geheel in de oven gaat. De kleuren smelten in het glas. Om relief in het glas te krijgen gaat het een 2de keer in de oven. Er wordt allerlei verhogingen onder het glas gelegd en tijdens de verhitting neemt het glas deze vorm aan. Het lijkt of er wapperende vaandels uit de oven komen. "Banieren" , noemt Warnaar ze.

Een andere werkwijze die de kunstenaar hanteert is met Amerikaans BullsEye-glas, waaruit hij stukken snijdt. Als een mozaïekpuzzel legt hij de stukken glas tegen en over elkaar heen. In de oven versmelten de losse delen tot één geheel.

De maat van de oven bepaalt de omvang van de kunstwerken. De oven is één meter bij zeventig centimeter, dus dat is de maximale grootte van Warnaars sculpturen. "Liever zou ik groter gaan," zegt de kunstenaar.

"Tot voor kort maakte ik meestal altijd bomen," vertelt Warnaar. " Die bomen zette ik op houten sokkels. Er is veel belangstelling voor.  Warnaar experimenteert met palen van azobe hardhout en met roestvrijstalen sokkels.

 Tien banieren zet hij in de Keukenhof op palen van azobe. Twee andere kunstwerken presenteert hij op roestvrijstalen sokkels.   "glas werkt altijd," legt de kunstenaar het probleem uit. "Onder invloed van temperatuur krimpt het en zet het uit. Als ik het glas zomaar in een stalen sokkel zou zetten, dan knapt het. Dus zoek ik naar manieren om het te bevestigen. Ik gebruik nu een soort flexibele kit waarmee ook autoruiten vastzitten."

Speciaal voor de Keukenhof heeft Jan Warnaar dus tien banieren gemaakt, maar ook twee kunstwerken met tulpen. "Tulpenbomen noem ik ze. Ik heb er vier gemaakt, maar in de Keukenhof presenteer ik er twee. De andere twee zijn voor een expositie in Amsterdam."

" Glas vult mijn tijd en mijn leven," zegt de kunstenaar.

kijk ook op de pagina 'mijn werk'

back